Obory máte? A mohla bych je vidět?

Z toho, kolik máme oborů ti bude přecházet zrak!

„Přihlášek si můžeš podat kolik chceš, je jedno na kolik škol, na kolik oborů, můžeš jich mít třeba i 10, když na to přijde.”

Jak vypadají přijímačky? Kam se můžu hlásit? Kde vyplním přihlášku? Můžu skloubit tyhle dva obory?

Gaudeamy i Dny otevřených dveří jsou za námi, ale tyhle otázky zůstávají stále aktuální. Neboj, zapomínat je normální, a protože opakování je matka moudrosti, rády ti připomeneme, co a jak. 😊

Tady najdeš úplně vše, co potřebuješ vědět.

A teď už to vezmeme postupně.

1.       Kombinované vs. prezenční studium

Kombinované studium je hodně na tobě. Zpravidla se jezdí do školy na jeden až dva dny v týdnu 1x za 14 dní, ale je to různé. To znamená, že velkou část učení musíš zvládnout doma ve svém volném čase.

ALE POZOR!

V kombinovaném studium nemáš status studenta, takže žádný ISIC, žádné hezké slevičky pro studenty, apod. …žádný ISIC, žádná jízdenka za polovic ani sleva v UGU.


Prezenční studium = denní studium. Pět dní v týdnu (ale reálně většinou 3 nebo 4 dny) chodíš do školy na přednášky, semináře, praxe, kurzy, atd... Ale nemusíš se bát, nejsi tam od rána do večera, rozvrh máš skoro celý ve svých rukách, takže se může stát, že máš jednu hodinu od 10 od rána a další až třeba v 15 h odpoledne.

 

2.       Když maturita, tak bakalář, když bakalář, tak magistr.

Pokud k nám jdeš po střední škole, vybíráš si s největší pravděpodobností bakalářské obory, ty jsou na 3 roky. Po ukončení bakalářského studia si podáváš přihlášku na navazující magisterské studium, které je na 2 roky.

Výjimka!

Učitelství pro 1. stupeň ZŠ je studium rovnou na 5 let a dáváš si tedy druh studia magisterské.

 

3.       Jaký obor studovat?

No a teď už se jen v klidu můžeš posadit a vybírat si z denní nabídky jako v restauraci. Pokud víš, že chceš studovat Dějepis, klikneš na něj, sjedeš dolů a vyjedou ti všechny obory, se kterými jde kombinovat.

Vybereš si například kombinaci Dějepis s Českým jazykem a literaturou a po rozkliknutí najdeš všechno, co potřebuješ znát. Jak vypadají přijímačky, kdy odevzdat přihlášku, najdeš tam i číslo přijatých vs. přihlášených (ale toho se neděs, je to pro tuhle konkrétní kombinaci, takže pokud si někdo dává víc přihlášek na víc oborů, logicky je více přihlášených).

Hned pod tímto sympatický číslíčkem je Podat přihlášku. Ještě je důležité vědět, že v kombinaci oborů si vybíráš major a minor. Počet hodin je úplně stejný, jediný rozdíl je, že z toho hlavního se očekává, že budeš psát bakalářku na konci studia. Ale neboj, pokud se v průběhu rozhodneš psát bakalářku z toho druhého, dá se to.

Přihlášku je třeba podat do 28. 2. 2023, ale samozřejmě je lepší, když to uděláš pár dní předem, aby stihly přijít penízky. Přihlášek si můžeš podat kolik chceš, je jedno na kolik škol, na kolik oborů, můžeš jich mít třeba i 10, když na to přijde. Jediné úskalí je, že každou z nich musíš zaplatit. Ale do čeho jiného investovat než do své budoucnosti.

My ti držíme palce, ať správně vybereš a přihlášku podáš včas. Tak nezapomeň, tvůj první vysokoškolský deadline, 28. 2. 2023!

Previous
Previous

Za všechno může čas… aneb jak to s ním bude na vysoký?

Next
Next

Je ok nevědět, ale podle čeho se rozhodnout?